Multifunctioneel parkeergebouw RAI Amsterdam

Vraagstelling
Aan de Stegge Twello en Continental Car Parks hebben na een Design & Build selectieprocedure overeenstemming bereikt met RAI Amsterdam over de realisatie van een 8-laags multifunctioneel parkeergebouw aan de A10 en de Zuidas in Amsterdam. Het parkeergebouw is 30 meter hoog en telt circa 1.000 parkeerplaatsen. Het multifunctionele parkeergebouw is naar de huidige duurzame maatstaven gebouwd. De vraag naar extra parkeercapaciteit kwam voort uit het wegvallen van parkeerruimte op en rondom de Zuidas in het afgelopen decennium. Om te kunnen functioneren als convention centre voor grote, internationale meerdaagse evenementen, had de RAI de wens om het aantal parkeerplaatsen terug te brengen op het niveau van 4.000 parkeerplaatsen. Daarbij zorgt concentratie van parkeerplaatsen op eigen terrein voor minder overlast voor de omgeving. Tevens had de gemeente Amsterdam behoefte aan een P&R-functie in dit gebied.

Parkeeroplossing
Het nieuwe parkeergebouw is multifunctioneel inzetbaar. Algemeen directeur Hans Bakker van RAI Amsterdam vertelde hierover bij de totstandkoming van de overeenkomst: “De eerste verdieping van het gebouw is met 7,20 meter extra hoog en krijgt een hoogwaardige afwerking, zodat deze etage van 2.500 vierkante meter uitstekend geschikt is als beursvloer of congresruimte voor onze klanten. Met een dusdanige vloerbelasting van de parkeervloeren zijn de etages op termijn ook inzetbaar als kantoorfuncties. Tot slot biedt het dak van het parkeergebouw meerdere mogelijkheden om bij grote evenementen een extra paviljoen neer te zetten. Op deze manier is het parkeergebouw flexibel en aanpasbaar naar ontwikkelingen in de toekomst. Zo dragen we als RAI een steentje bij aan de circulaire economie.“

RAI Amsterdam is in dit traject geadviseerd door Res & Smit uit Amsterdam. Zij hebben tevens de werkzaamheden rondom project- en contractmanagement van dit project begeleid tot en met de oplevering. Op basis van een Design & Build selectieprocedure heeft de RAI gekozen het nieuwe parkeergebouw te laten realiseren door Aan de Stegge Twello. Het ontwerp is gemaakt door architect Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architekten op basis van de hoge stedenbouwkundige eisen van de Zuidas en de ESPA-normering.

Bouwjaar
2016

Omschrijving

Multifunctioneel parkeergebouw met ca. 1.000 parkeerplaatsen

Opdrachtgever

RAI Amsterdam

Architect

Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architekten

Constructeur

Bartels Ingenieursbureau te Apeldoorn

Meer info over dit onderwerp