Eerste gasloze Service Center DHL Express Maastricht geopend - Aan de Stegge Twello

Eerste gasloze Service Center DHL Express Maastricht geopend

BREEAM-NL ‘outstanding’ keurmerk


Op Maastricht-Airport is het nieuwe Service Center van DHL Express geopend. Het is de eerste vestiging in het expresnetwerk die met een ‘BREEAM outstanding’ label de hoogst mogelijke duurzaamheidskwalificatie krijgt. Het sorteercentrum betreft de vierde op rij die we voor DHL Express hebben gerealiseerd.

Nieuwe vestiging

Het Service Center beslaat ruim 9.000 m2 en is bedoeld voor het bezorgen en afhalen van internationale expreszendingen in de regio Limburg. De uitstekende ligging aan de A2 in de nabijheid van veel klanten was voor DHL Express een belangrijke aanleiding voor vestiging op Aviation Valley. Er wordt gebruikgemaakt van een automatische sorteerinstallatie en er zijn 34 docks gerealiseerd voor het laden en lossen van bestelauto’s. Naast bestelauto’s en vrachtwagens wordt vanuit de vestiging ook een cubicycle bevoorraad: een speciale bakfiets die bezorgt in de binnenstad van Maastricht. Het nieuwe Service Center huisvest bovendien een shop waar klanten en particulieren hun zendingen zelf kunnen afleveren en brengen.

Gasloos en duurzaam bouwen

In lijn met zijn ambitieuze milieudoelstellingen om tegen 2050 emissievrij te zijn, heeft DHL ervoor gekozen dit nieuwe Service Center te bouwen en exploiteren volgens de hoogste geldende duurzaamheidseisen. Het voldoet aan de vereisten van het BREEAM-NL ‘outstanding’ keurmerk op het gebied van onder meer gezondheid voor medewerkers, energie- en waterverbruik, toegepaste materialen en afvalverwerking. Het hele dak is voorzien van zonnepanelen waarmee 100% van de stroombehoefte wordt afgedekt met inbegrip van elektrische laadpalen voor voertuigen. Gebruik van gas is overbodig door aansluiting op het Groene Net waarbij restwarmte van de nabijgelegen nafta-kraker van SABIC voor verwarming van het gebouw zorgt. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt als spoelwater voor toiletten en het wassen van auto’s. Overal is energiezuinige ledverlichting die reageert op slimme bewegingssensoren. Ook rond de vestiging is er oog voor de omgeving. Zo is er een insectenhotel met begroeiing die insecten trekt en zijn er voorzieningen getroffen om de oeverzwaluw en torenvalk te laten nestelen.

Samenwerking

Na de vestigingen in Utrecht, Den Hoorn en Breda is het sorteercentrum in Maastricht de vierde vestiging die we voor DHL Express hebben gerealiseerd. Op dit moment leggen we de laatste hand aan een sorteercentrum voor DHL in Zwolle.