Innovatieve techniek bij duurzame nieuwbouw Mocca d’Or Zwolle - Aan de Stegge Twello

Innovatieve techniek bij duurzame nieuwbouw Mocca d’Or Zwolle

Warmte uit koffiebranders omzetten in koeling voor kantoor


Morgenavond zal in het programma de Wereld van Morgen ons bouwproject Mocca d’Or in Zwolle te zien zijn. In deze nieuwbouw wordt in samenwerking met Loohuis Installatiegroep het innovatieve THEAC-25 systeem van SoundEnergy toegepast, waarmee warmte uit de koffiebranders wordt omgezet in koeling voor het kantoor.

Toekomstbestendig

Mocca d’Or krijgt eind 2019 een prachtig nieuw modern pand dat we samen met Loohuis Installatiegroep en Sound Energy realiseren. Met tweemaal zoveel ruimte om verdere groei de komende jaren te waarborgen, dat geheel gericht is op moderne ambacht, koffiebeleving en verduurzaming. Onlangs hebben we met Mocca d’Or de eerste paal geslagen.

Vanaf het eerste idee betrokken

De komst van een nieuw bedrijfspand biedt Mocca d’Or volop kansen op verduurzaming. Bij koffiebranden komt veel restwarmte vrij dat Mocca d’Or wilde hergebruiken. SoundEnergy biedt speciale technieken die restwarmte omzetten in energie voor gebouwen en processen. Het speciaal ontwikkelde THEAC-25 systeem bood de oplossing hiervoor; de uitstoot die bij het branden van koffie vrijkomt kan met de THEAC-25 worden teruggebracht naar 0. Doordat wij en het bouwteam vanaf de eerste ideeën werden betrokken bij de nieuwbouwplannen, konden we dit systeem integreren in het bouwplan. Optimale efficiency en verduurzaming van zowel bedrijfsproces als gebouw zijn het resultaat.

De THEAC-25

De THEAC-25 is een door restwarmte aangedreven koeling of airco systeem dat ontwikkeld is door het Enschedese bedrijf SoundEnergy. Het product is onderdeel van een nieuwe generatie koelsystemen, gebaseerd op de zogenaamde thermoakoestische energieomzetting. Dit is een innovatie uitvoeringsvorm van klassieke koeltechnieken waarbij de compressie, expansie en verplaatsing van het werkgas plaatsvindt onder invloed van krachtige akoestische golven waarmee restwarmte direct kan worden omgezet in koude voor het koelen van bijvoorbeeld producten of gebouwen. Loohuis Installatiegroep zal de THEAC-25 integreren in de duurzame installaties in het nieuwe pand van Mocca d’Or.

Mocca d’Or pand 2.0

Het nieuwe pand van Mocca d’Or is ontworpen door architect Tim Versteegh en realiseren we samen met Loohuis Installatiegroep. Kenmerkend voor het nieuwe pand is de moderne, industriële uitstraling welke een open werkomgeving biedt. Het pand is transparant met veel glas dat zowel aan de buitenzijde als van binnenuit gasten letterlijk een kijkje in de keuken biedt van de koffiebranderij. Het koffiebranden en het productieproces zullen dan ook zichtbaar zijn vanuit andere ruimtes. De moderne ambacht en koffiebeleving zal verweven zijn door het gehele pand. Er komt een prachtig nieuw kwaliteitslab voor het testen en ontwikkelen van koffierecepturen en een experience center voor gasten. Het pand biedt ruimte voor tweemaal zoveel opslag, een opleidingscentrum met alleen de beste apparatuur, kantoren en een Technische Dienst. Verduurzaming in het nieuwe pand zal naast de inzet van de THEAC-25, gerealiseerd worden met zonnepanelen en energieneutrale kantoren.

Kijken?

Op 26 juni 2019 wordt bij NPO 1, in het TV programma De Wereld van Morgen van AVRO-TROS, om 20.30 uur een mooi item gewijd aan de toepassing van de THEAC-25 bij Koffiebranderij Mocca d’Or te Zwolle.