Na 5 jaar geld verdienen aan je energieneutrale investering

In Kampen bouwen wij voor Van Dijk Groothandel/Campenaer Koffie het eerste energieneutrale distributiecentrum van Overijssel. In deze reeks van blogs willen wij u meenemen in de wereld van het energieneutraal ontwikkelen, financieren en bouwen van bedrijfshuisvesting.

Noodzaak

Duurzaamheid en terugverdientijden spelen in al onze Turnkey huisvestingsvragen een belangrijke rol. Immers vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe utilitaire gebouwen in Nederland bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn (bron: website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Voor bijna alle ondernemers die wij in nieuwbouwtrajecten tegenkomen gelden dezelfde uitgangspunten. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn belangrijke items in de bedrijfsvoering maar de tegenhanger is vaak de meerinvestering. De vraag is enerzijds of deze terugverdiend kan worden en hoe snel en anderzijds of deze mee te financieren is.

Van bedrijfskunde naar bouwkunde

Als ontwikkelend bouwbedrijf zijn wij gespecialiseerd in bedrijfshuisvesting voor groothandel, food, logistiek en productiebedrijven. Wij analyseren daarbij samen met onze klant de bedrijfsvoering en het logistieke proces om tot een optimale lay-out van de nieuwe huisvesting te komen.

Ook bij Van Dijk speelde de vraag omtrent meer uit MVO halen en uitstralen. We zijn gestart met een grondige analyse van hun data uit de software van Exact m.b.t. orderstromen, voorraadbeheer, in-& outbound, bezettingsgraad en groei. Deze output hebben we vertaald naar palletplaatsen, orderpick routes en ABC artikelen. Al deze elementen hebben uiteindelijk de omvang van de huisvesting bepaald. Een maatpak met oog voor groei! Immers bij een energieneutraal gebouw gaat het in eerste instantie om het beperken van de energievraag (Trias Energetica), niet méér verwarmen/koelen dan noodzakelijk.

 

Bron: RVO Infoblad Trias Energetica en energieneutraal bouwen

In het volgende blog zal ik ingaan op de diverse financiële mogelijkheden en de terugverdientijden.

Heeft u zelf een huisvestingsvraagstuk en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Ik kom graag een keer vrijblijvend bij u langs.

Rombout Welbergen
06-20391572
row@adst.nl