Energieneutrale parkeergarage Driebergen-Zeist - Aan de Stegge Twello

Energieneutrale parkeergarage Driebergen-Zeist

Het stationsgebied van Driebergen-Zeist is volledig vernieuwd. De bouw van een energieneutrale parkeergarage was onderdeel van dit plan.

Bouwjaar

2017

Opdrachtgever

NS Vastgoed B.V. te Utrecht

Locatie

Stationsweg 1, Driebergen-Zeist

Architect

Architectenbureau Groosman te Rotterdam

Constructeur

JVZ Raadgevend Ingenieursbureau B.V. te Deventer

Eerste energieneutrale parkeergarage van Nederland

De vraag

Onderdeel van de vernieuwing van het stationsgebied in Driebergen-Zeist was de realisatie van een energieneutrale parkeergarage. Aan de Stegge Twello en Continental Car Parks hebben een installatie-concept ontwikkeld welke op basis van normaal gebruik in combinatie met een hoog comfort- en veiligheidsniveau over het gehele jaar evenveel energie opwekt als dat het verbruikt.

Er is veel aandacht besteed aan het beperken van de energievraag. Een aantal slimme toepassingen, waaronder een intelligent parkeerverwijssysteem en lichtmanagementsysteem resulteren in een flinke energiebesparing. De energie die nodig is, wordt opgewekt via zonnepanelen op het dak van de parkeergarage.

Het resultaat

De parkeergarage is ontworpen met respect voor de kostbare omliggende natuurlijke omgeving. De ronde, compacte vorm en de groene gevels op de begane grond passen perfect in de groene stationsomgeving van Driebergen-Zeist. De houten lamellen benadrukken het natuurlijke karakter. Er is gezorgd voor natuurlijke ventilatie en veel licht en ruimte. De parkeergarage is opgebouwd uit duurzame onderhoudsarme materialen die op een natuurlijke manier verouderen zonder afbreuk te doen aan de esthetische kwaliteit.

Om gebruikers te informeren en te enthousiasmeren over de toepassing van duurzame energie is in het hoofdtrappenhuis een energiemonitor geplaatst. Het nut en de milieuaspecten van de energieneutrale parkeergarage worden daardoor transparant en het weergeven van de CO2-waarden dragen bij tot bewustwording en motivatie van bezoekers.

Natuurlijk

Slim

Transparant

Vooruitstrevend

600 st

Parkeerplaatsen

400 st

Zonnepanelen

Klantbeoordeling

8 3 .